Sjösättning

En lång höst och väldigt segt avslut på detta bygge. Jag tror att jag ända sedan i somras sagt åt alla som frågat när Njord kommer vara klar, att ”om två veckor bör den vara klar” 😂

Nu har dessa två veckor äntligen gått, och nu är Njord sjösatt också. Tyvärr bjöd inte riktigt novembers sista helg på något superväder för glassiga sjösättningsbilder.

Min tanke är att jag återkommer med lite finare bilder, där rödfärgen och det häftiga djup det blev i lacken framträder tydligare.

Hur paddlade den då? Klart ostadigare än Frej/Freja, men det var jag beredd på. Lite samma känsla som i en Black Pearl, fast här sitter man som en kung. Sittbrunnen är inredd med lårstöd och knästöd, och speciellt handskfacket bjöd på väldigt bra stöd för knäna. En bonus! Man känner att Njord har mer fartegenskaper, och de få vågor som var gav ett annorlunda stöd än i Frej. Njord ska ju vara stabil i sjö, och även om Frej också är det så tror jag att det är en helt annan känsla i Njord. Tyvärr paddlade jag med poogies, och det blir inte riktigt rättvist med grönlandspaddel, så lågt stöd och andra konster får vänta till varmare tider.

Ett par fina bilder fick jag dock i fredags, när solen passade på att skina, denna mörka november.

Jag passade också på att filma ett varv.

Nu ska Njord få en egen paddel också. Vit och röd såklart. Sedan blir det en photo session uppe vid Gruvan.

7 kommentarer

 1. Bravo Niklas!
  Det har varit mycket givande för mitt egna pågående bygge att följa dig.
  Du har byggt en riktigt fin kajak.

  /Christian

  Gilla

  1. Tack Johan, jag har använt tre olika metoder på Frej, Freja och Njord, så du har lite att studera 🙂 Alla har de sina för- och nackdelar, men jag är nog mest nöjd med Njords luckor hittills, dels för att de är väldigt simpla (keep it simple) och lätta, men också de snyggaste man kan göra – de är ju helt dolda i däcket. Sedan får vi se hur täta de är… Men å andra sidan är inte Frejas Kajaksportluckor täta heller, och där håller jag fortfarande på med felsökning. Köpeluckor ska ju vara 100% täta…
   Lycka till med ditt bygge!

   Gilla

 2. Väldigt snygg njord. Hur var Paulownia att jobba med? Och var köpte du skivorna? Funderar på de till ett nytt bygge, lättare är ju trevligt.

  //Carl

  Gilla

  1. Tack Carl! Paulownia är väldigt mjukt, så det är lite svårare att få fina linjer när man ribbar däck och skrov. Jag köpte på Bauhaus i Uppsala. Skivorna är löjligt lätta!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s