Silikontuttar

Ja, ni läste rätt. Detta är en ny ingrediens i moderna kajakbyggares metoder. Jag tappade tålamodet kring linfästena, om jag skall gjuta ett per kväll så är det över två veckor bara för linfästen. Dessutom var jag inte nöjd med metoden och googlade hur man ska hantera formar vid epoxygjutning och såklart kommer silikon upp! Sagt och gjort. 

Jag råkade ha två sådana formar i köket som jag aldrig använt. De är 7cm i diameter, varje klot. På med ett lager kolfiber (tyvärr råkade jag beställa plain istället för twill från Carbix). 

Och sedan ett lager till, och två lager glasfiber. 

Sedan masserade jag ihop det hela och tryckte ihop formarna så mycket jag kunde. Här skulle man haft någon sorts mjöl eller liknande som höll emot underifrån, vi får se hur resultatet blir utan detta.. 

Men, jag förstår vad ni tänker, inte skall väl skålarna för linfästena vara 7cm klot? Nej, nästa steg var att bygga en formpress. Som ett våffeljärn ungefär. Lite skumskiva som smältlimmades på lite OSB-skiva. 

Sedan pressa ihop det hela försiktigt. 

Här ser man hur kloten pressas ihop. Nu ska jag be till alla epoxy- och silikonformgudar att detta blir bra. I så fall skall det gjutas tre likadana formar till och sedan har jag 15 linfästen! 

En höjdpunkt (eller lågvattenmärke) i varje epoxymoment är när man går ut i verkstan morgonen efter och inspekterar resultatet. I morgon är nog ett av de mer spännande momenten i hela bygget! 

Vad hände med förra gjutformen då? Den fick en överbliven kolfiberbit och all överbliven epoxy från silikonexperimentet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s