Packluckor, skäddamontering, slipning

En bygghelg med lite diverse småfix är till ända. Jag var inte nöjd med mina packluckor. För att de skall hålla formen hade jag laminerat fast en träribba på undersidan. Helt okej rent funktionellt men inte speciellt snyggt. Efter att ha sett Tomi Biloglavs Njordbygge och hans otroligt snygga packluckor i kolfiber, så kunde jag inte hålla mig, jag måste göra samma sak själv. Sagt och gjort, bara att ta fram hovtången och knipsa bort träribban och glasfibern.

Skära till lite skumplast, mitt nya favoritmaterial (som också skall användas som foam core till paddeln som ni ju sett). 

Tips! Och varför visste jag inte detta tidigare!? För att klippa kolfiber (och glasfiber också för den delen), se till att tejpa där snittet skall vara, så slipper man alla förbenade fransar. Man flyttar visserligen problemet – hur tejpen skall tas loss – till senare tillfälle, men med lite planering så kan epoxyn härda innan man tar bort tejpen. 

Här är första lagret kolfiber pålagt. Förutom att jag skar till skumplasten med mattkniv (se ovan) så slipade jag den mjuk i kanterna innan jag laminerade på kolfibern. Jag kommer att nöja mig med två lager kolfiber (och inget glasfiber) på luckorna. Det kommer aldrig att bli lika snyggt som Tomis luckor, men kanske kommer jag i närheten i alla fall. 

Efter att jag lagt på kolfibern på luckorna så fick jag lite epoxy över som jag blandade med bomullsflock och spacklade några ojämnheter på skrovet. Jag vete tusan om det blev bättre eller ej, nu efter att jag slipat samma yta (ej på bild än).

Jag tog tjuren vid hornen och monterade skäddan också. Ett ganska viktigt och kritiskt moment, och mycket som inte får gå fel. Jag lyckades att få allt på plats med lite tvång, men sedan var det som Emils pappa i dassdörren. Skäddan gick varken att få ut eller in. Så. Trögt. Att. Fälla. In. Och. Så. Trögt. Att. Fälla. Ut. Jisses, detta är ett problem. 

Kanske blir det bättre om jag slipar ner flänsarna inne i skäddboxen? Joooo, liiiite bättre blev det, men lååångt ifrån tillräckligt bra. Suck.

Nåväl. Ett verktyg som är ett absolut måste är en bra wire cutter – och som tur är har jag en sådan, från mina cykelverktyg. Annars fransar skäddwiren sig helt och hållet.

Men hur ska jag få till att skäddan löper lättare ut och in? Jag fick räta ut vajerdragningen inne i akterskottet. Här ser man hur jag kapat bort glasfiberfästet där vajern satt tidigare och silvertejpat den i ett nytt, rakare, läge på däckets undersida. Då blev det bättre, det återstår att smörja insidan med teflonspray (hur jag nu skall få in det i slangen… borde tänkt på det innan…).Som alltid i kajakbygget, när det är moment som tar stopp och krånglar, är det bra att kunna rikta uppmärksamheten åt annat håll. Här fick akterluckan sina tätningslister på plats. Det är EPDM-gummi både innanför pexslangen och ovanpå (som ni ser). Känns bra. 

Främre luckan har en annan tätningslösning som ni ju redan sett. 

Sedan sliptajm! Däcket slipades slätt, för ett tredje lager UV-stabil epoxy (som jag köpt här).

Hur jag än gör, får jag små korn på ytan efter strykning med epoxy. Jag har kommit på att kajaken blir statiskt elektrisk när jag dammsuger och slipar den, och att den drar till sig dammkorn därför. Förutom att jag inte har gjort speciellt dammfritt i lokalen.. Detta är inget större problem, jag måste ju ändå slipa rent efter strykningen. Jag provslipade en liten fläck och kommer att få en jättefin finish på däck och skrov. Men det är en lång väg dit – 240-papper, 400-papper på excenterslip och sedan 800-papper och 1200-papper med våtslippapper för hand.Fästena för däckslinorna fick epoxy också, notera speciellt hur jag fyllt i botten av dem med några droppar epoxy. Man ser också på dessa närbilder att det återstår en hel del slipjobb på ytorna. Nu är det lagt tre lager epoxy på däcket, och det får räcka, det är slipningen som återstår. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s