Paddel, steg 1

Hej bloggen!

Jag har haft några veckor utan någon aktivitet på bygget. Det beror på ryggskott och cykelresa till Mallis. Lyckligtvis blev ryggen bättre av cykelveckan så nu är jag på benen igen.

Medan jag fäste vajern till skäddan och lade ett extra lager glasfiber och epoxy på sits och fotstöd påbörjade jag paddeln (medan epoxyn härdade på kajakdetaljerna). Jag hade tänkt såga och hyvla till en vanlig grönlandspaddel i gran, men arbetet med hård skumplast kring sitsen har gett mig lite blodad tand för fler glas-/kolfiberdetaljer som bygger på att man gör en skumkärna som man laminerar med epoxy och fiber. Jag har inte sett något liknande på webben än, men planen är att såga/slipa fram en grönlandspaddel i två delar ur en vanlig skumskiva (som frigolit fast mer homogen och kompakt). Jag vet inte vad dessa skivor kallas, de finns bredvid frigoliten på brädgårdar. 160:- för en skiva. De saknar frigolitens kulor och är helt homogena.

Först sågade jag ut två bitar som är 120cm x 90mm (skivan är 70mm tjock). Då har jag lite marginal att både korta av paddeln och smalna av bladet om det behövs.

Paddelbladet ritades ut på bitarna. Paddeln byggs alltså i två halvor. Den största utmaningen blir att skapa en RAK paddel tror jag 🙂 Byggmax får oförtjänt reklamplats här… Skumskivan är köpt på XL Bygg! 🙂 

Lite olika slipmaskiner testades och ingen gjorde egentligen jobbet jättebra. Bandslipen smälte skumplasten och skapade svårslipade plastrester. Planslipen smälte också, medan excenterslipen var den som gjorde bästa jobbet, även om den skapade onödigt mycket vibrationer. Strategin är att med japansågen försiktigt såga ur varje paddelblad och sedan för hand slipa fram bladets konturer. Genom att såga istället för att maskinslipa så sparar jag mycket tid.

Ja, ni ser rätt – det är lite skevt redan nu. Men det återstår många mm att slipa kring paddelns mittdel, och kommer gå att justera senare. 

Det går ändå att slipa till en väldigt fin form ur denna skumplast! Väldigt lättjobbat och hanterbart. OM man står ut med att snickarbyxorna blir alldeles täckta av statiskt skumplastludd…

När jag slipat lite till skall jag göra en första epoxystrykning för att ”sätta” skumplasten. Nu är den lika fladdrig som en slickepott och ytan är väldigt mjuk och känslig för märken, men jag tror att epoxyn kan tränga in i skumplasten och nästan på sandwichmanér skapa en riktigt hård kärna. Ovanpå detta kommer jag att laminera fyra lager glasfiber och två lager kolfiber precis som jag gjorde sittbrunnssargen. Kanske bygger jag en sammanfogning, så paddeln kan tas isär… Vi får se hur komplicerat det blir..

Nu är nästa steg att påbörja sammanfogningen av kajaken! Det är inte många mm som skiljer mellan däck och skrov, och det blir att tillverka lite pinnar som får spänna ut däcket/skrovet på olika ställen för att formen skall bli korrekt. Sedan kommer jag att spänna ihop däck och skrov och lägga en första limning epoxy (lätt förtjockad) i springan mellan däck och skrov. När detta härdat så blir det ett par remsor glasfiber på ut- och insidan (där jag kommer åt, i för och akter får det räcka med remsa på utsidan).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s